Egyetemek

Pozsony azáltal, hogy Szlovákia fővárosa, egyúttal az ország legnagyobb egyetemi városa is: állatorvosokon kívül mindent képez. A legnagyobb és egyben legrégebbi egyetem a Comenius Egyetem (Univerzita Komenského, UK), ahol a 12 karról, több száz szak közül válogathatsz kedvedre. Előfordulhat, a választott szaktól függően, hogy felvételezned fog kelleni, az esetek nagy százalékában írásban. Ez a felvételi általában magába foglal egy általános részt (Test študijných predpokladov, TSP), valamint egy szakmai részt. (Ez alól kivételt képeznek azok a karok, amelyek előre kiadott felkészítő könyvek alapján felvételiztetnek.) Az utóbbi években a magyarok körében legnagyobb népszerűségnek az Orvosi Kar örvend, ennek köszönhetően a felvidéki magyar medikusokat tömörítő SEJK most éli virágkorát. Erről bővebben később.

Amennyiben inkább technikai beállítottságúnak mondod magad, a Szlovák Műszaki Egyetem (Slovenská Technická Univerzita, STU) lesz számodra a megfelelő, különösképpen, ha az építészet, gépészet vagy az informatika érdekel. Ezeken a területeken ugyanis kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ha a középsuliban jó voltál matekból és fizikából, a bekerüléssel nem lehet gond, azonban a bentmaradáshoz már tenni kell.

A harmadik legnépszerűbb egyetem a fővárosban Közgazdaságtudományi Egyetem (Ekonomická univerzita, EUBA). Itt, az STU-hoz hasonlóan, szintén hat kar kínálatából szemezgethettek. Ha a matek mellett még a nyelvek is mennek, itt a helyed.

A fiatal művészek két főiskola közül választhatnak: a Képzőművészeti Főiskola (Vysoká škola výtvarných umení, VŠVU) és a Zeneművészeti Főiskola (Vysoka škola muzických umení, VŠMU) közül. Itt minden esetben abszolválni kell a tehetségvizsgát, tehát nem árt időben beadni a jelentkezést, mert ezek esetében általában hamarabb lejár a határidő, mint a többi egyetemnél.

Ha az egészségügyben képzeled el a jövődet, akkor mindenképp nézz szét a Szlovák Egészségügyi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita, SZU) táján. Itt az elméleti tudásodat egyből a gyakorlatban is kamatoztathatod, hiszen az egyetem a város több kórházában kötelezi diákjait magas szintű szakmai gyakorlatokra.

Ha azonban inkább szolgálnál és védenél, a Rendőrakadémia (Akadémia Policajného zboru) a neked való főiskola. Itt az erőnléti felvételik a megszokottak.

Az állami egyetemek és főiskolák mellett, Pozsonyban székel két magánintézmény is, a City University és a Páneurópai Főiskola (Páneurópska vysoká škola). Mivel ezek magán kézben lévő sulik, a tanulók kötelesek tandíjat fizetni.