Koleszok

Pozsony legismertebb „kollégium-komplexuma” a Malom-völgy (Mlynská dolina), ahol elsődlegesen a Coménius Egyetem, valamint a Szlovák Műszaki Egyetem tanulói kapnak szállást. Az előbbi egyetemről a Šturák, Átriáky, Manželáky épületeiben, az utóbbiról pedig a Mladosť elnevezésű részben. Ettől nem messze található a Družba, ahol elsődlegesen a jogászok és a természettudósok kapnak szállást. STU-sként a fent említett mellett kerülhetsz még a Bernolákra vagy a Mladá gardára.

Az EUBA-nak hat kollégiuma található szerte a városban, és elsősként szinte bárhova kerülhetsz, a későbbiekben veszik csak figyelembe, hogy te hol szeretnél lakni. Az egyetemhez legközelebb a Dolnozemská és az Ekonóm találhatóak, ezen kívül van egy kolesz Ligetfaluban (Starohajská), kettő az Óváros szélén, nem messze a vasútállomástól (DOPA, HOPA), valamint egy Pozsonypüspökin, a Slovnafthoz közel (Vlčie hrdlo).

Ha a SZU-t választod, akkor nagy valószínűséggel a Kramáren utalnak ki neked szobát, ami eléggé megkönnyíti az életedet, ugyanis ez a kollégium egybe van építve a sulival, valamit pont a kórházzal szemben található, ezért a kötelező szakmai gyakorlatodat is helyben végezheted majd.

A szobák elosztását egy pontrendszer segíti. Szinte minden kollégium esetében az elsősöknél a fő szempont a távolság, ergo minél messzebbről jössz, annál több pontot kapsz. Ezek mellett plusz pontot jelentenek országos, vagy annál nagyobb szabású tanulmányi és sport versenyeken elért eredmények. Figyelembe veszik még továbbá a szociális hátteret, valamint a jó tanulmányi átlagot. Felsőévesek esetében a fő szempont az előző években elért átlag. Találhatók még a városban magán kollégiumok is, melyeknek előnyük, hogy modern, néhol már-már luxuskörnyezetben lakhatsz, ebből adódik azonban a hátrányuk is, hiszen ezek jóval drágábbak, mint az egyetemek kínálta szobák.

Ha azonban tartasz a kollégiumok szobáitól, Pozsonyban rengetegen kínálnak albérletet, viszont előfordulhat, hogy itt a lakbér többszöröse a kolleszban elkértnek.

A fővárosban tanuló magyar diákoknak idén nyílt lehetőségük először, hogy Szakkollégiumban lakjanak. Ennek lényege, hogy a szemeszter alatt teljesíteni kell egy kurzust, amelyre heti egy vagy másfél órát kell szánnod. Részt kell venned a minden héten megrendezett előadásokon, amelyekre természetesen rendszeresen készülnöd is kell. A húsz férőhelyes Szakkoliba való bejutáshoz sikeresen kell teljesítened az egy írásbeli és egy szóbeli részből álló felvételit. Bővebb infóért keresd fel a hivatalos weboldalt: www.szakkollegium.sk